Kookboek

Lekkere en makkelijke recepten

Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon

  • 600 gr runderlappen
  • 4 plakjes ontbijtspek
  • 3 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 3 (kruimige) aardappelen
  • 3 wortelen
  • 250 gr kastanjechampignons
  • 250 ml water
  • 200 ml rode wijn
  • 1 bouillonblok
  • ½ eetlepel zout en ½ theelepel peper
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel bloem
  • olijfolie
  • 3 takjes verse tijm
  • 3 laurierbladen (gedroogd)
  • bosje verse peterselie

Bereiding

Laat de runderlappen eerst op kamertemperatuur komen.
Schil de aardappelen en de wortelen en snijd ze in plakjes.
Veeg de champignons schoon met een papieren doekje en snijd deze in plakjes.
Schil de uien snijd deze in ringen.
Schil de knoflook en snijd deze in plakjes.
Doe de bloem met het zout en peper in een schaal.
Snijd het ontbijtspek in klein stukjes.
Snijd de runderlappen in blokjes.
Kook het water alvast in de waterkoker en vermeng deze in een beker met het bouillonblok.
Vermeng de blokjes vlees in de schaal met bloem, zout en peper zodat het vlees helemaal bedekt is.
Verhit een ruime (koeken)pan met dikke bodem op het vuur.
Doe een scheut (2 eetlepels) olie in de pan en bak hierin het spek enkele minuten en haal dit vervolgens uit de pan en leg op een bordje.
Doe een klein scheutje (1 eetlepel) extra olie in de pan en bak het vlees hierin aan totdat het dichtgeschroeid is aan alle kanten. Haal het vlees uit de pan en laat even rusten op een bord met een stuk folie erover.
Bak vervolgens de knoflook en uien enkele minuten.
Doe vervolgens de aardappel en wortelen erbij en bak deze even mee.
Doe nu de bouillon, wijn, tomatenpuree, laurier, peterselie, ontbijtspek en vlees erbij.
Breng aan de kook en laat het geheel minimaal 3 uur stoven op een zacht vuurtje.
Bak de champignons en voeg deze op het eind toe.
Serveer met bijvoorbeeld sperzieboontjes of broccoli en eventueel stokbrood en aardappelpuree.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: